domingo, 18 de febrero de 2024

L'importància de les dones científiques arriba al Xenillet . 👩🏽‍🔬🔬

Reivindicar l'important paper de la dona a la ciencia i el progrés  ,ha estat l'eix central del cap de setmana de la ciència  a l'Espai de Solidaritat Parreño. 

El taller es va fer per a commemorar l'11 de Febrer, Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. Laura, la nostra científica de capçalera, va explicar-nos diversos exemples de dones que van veure silenciats els seus descobriments per científics masculins. 

1. Elizabeth Bugie. Va descobrir la Streptomicica, un antibiòtic clau per al tractament de la tuberculosi. Els seus caps li van dir que no era important que el seu nom apareguera en la patent, ja que «algun dia es casaria i tindria una família» i per a això no ho anava a necessitar. El seu company, Selman Waksman va guanyar el Premi Nobel de Medicina en 1952 i es va emportar el crèdit pel descobriment d'Elisabeth.

2. Rosalind Franklin. Amb la seua famosa fotografia 51 va demostrar l'estructura de l'ADN. Watson, Crick i Wilkins ( el company de laboratori de Rosalind que va robar les dades de la seua investigació) van publicar el descobriment en Nature ometent intencionadament a Rosalind. Van guanyar el premi Nobel en 1962. Ha sigut qualificada com a "heroïna agreujada", "heroïna oblidada" o "dama fosca de l'ADN". És una icona feminista per a les dones científiques.

Després vam fer dos experiments: 
1. Es va explicar les diferències entre gel humit i gel sec (composició, temperatura, residus). Després creem bambolles usant la descomposició del gel sec (diòxid de carboni en estat sòlid). En aplicar aigua calenta passa directament a estat gasós.
2. Experiment líquid no newtonià amb maicena i aigua. A diferència dels líquids newtonians que mantenen la seua consistència estable, en el no newtonià les seues característiques sí varian si apliquem pressió o força. Es comporta com un sòlid sota pressió, però en repòs la seua consistència és líquida.

No hay comentarios: